NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 9 The Snake Trying

NCERT English - Class 9

Beehive (Poem)

Chapter 9: The Snake Trying

Thinking about the poem

I.

Question 1:

What is the snake trying to escape from?

Answer:

The snake is trying to escape from the pursuing stick. Human beings try their level best to kill the snake. They take it for granted that the snake is poisonous and harmful.

Question 2:

Is it a harmful snake? What is its colour?

Answer:

No, it is not harmful. It is a green snake.

Do you need help with your Homework? Are you preparing for Exams?
Study without Internet (Offline)

Question 3:

The poet finds the snake beautiful. Find the words he uses to convey its beauty.

Answer:

The poet uses the following words: beautiful and graceful, glides, small and green.

Question 4:

What does the poet wish for the snake?

Answer:

The poet wishes that the snake should be allowed to go. It should not be killed by the man.

Question 5:

Where was the snake before anyone saw it and chased it away? Where does the snake disappear?

Answer:

The snake was away from its secure area. It was basking in the sun along the sand. Finally, it disappears in the reeds.

II.

Question 1:

Find out as much as you can about different kinds of snakes (from books in the library, or from the Internet). Are they all poisonous? Find out the names of some poisonous snakes.

Answer:

Self-attempt.

Question 2:

Look for information on how to find out whether a snake is harmful.

Answer:

Self-attempt.

Question 3:

As you know, from the previous lesson you have just read, there are people in our country who have traditional knowledge about snakes, who even catch poisonous snakes with practically bare hands. Can you find out something more about them?

Answer:

Self-attempt.