NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 5 Golu Grows A Nose

NCERT English - Class 7

An Alien Hand

Chapter 5: Golu Grows a Nose

Exercises

Answer the following questions:

Question 1:

Whom does Golu ask, “Why don’t you ever fly like other birds?”

Answer:

Golu is the baby elephant. He asks ostrich as to why he does not fly like other birds.

Question 2:

Which uncle of Golu had red eyes?

Answer:

Hippopotamus, the huge uncle of Golu had red eyes.

Question 3:

Golu’s relatives did not answer his questions because

(i) they were shy..

(ii) the questions were too difficult.

(iii) Golu was a naughty boy.

Answer:

(ii) the questions were too difficult.

Do you need help with your Homework? Are you preparing for Exams?
Study without Internet (Offline)

Question 4:

Who advised Golu to go to the Limpopo river ?

Answer:

Mynah had suggested to Golu that he should go to the Limpopo river to find out his.

Question 5:

Why did Golu go to the river ?

Answer:

Golu had gone to the river to find out what the crocodile has for dinner. He had never seen a crocodile and wanted to know how he looked like.

Question 6:

The crocodile lay on the bank of the Limpopo river. Golu thought it was :

(i) a living crocodile

(ii) a dead crocodile.

(iii) a log of wood.

Answer:

(iii) a log of wood.

Question 7:

What did the crocodile do to show that it was a real crocodile ?

Answer:

Crocodile shed crocodile tears to show that it was the real crocodile.

Question 8:

“Come here, little one, and I’ll whisper the answer to you.”

The crocodile said this because :

(i) he couldn’t stand up.

(ii) he wanted to eat Golu.

(iii) Golu was deaf..

Answer:

(ii) he wanted to eat Golu.

Question 9:

Who helped Golu on the bank of the river?

Answer:

The python had helped Gólu on the bank of the river. Golu got freed from crocodile because of python’s help and advice.

Question 10:

Name two things the elephant can do with his trunk, and two he cannot.

Answer:

The elephant can pluck large bundle of grass and can scoop mud from the bank with the . help of his trunk. But an elephant cannot walk and eat his food with his trunk.