NCERT Solutions For Class 6 English Chapter 3 - The Shepherd's Treasure Free PDF

NCERT English - Class 6

A Pact With The Sun

Chapter 3: The Shepherd's Treasure

Questions:

Question 1.The shepherd had WI been to school because
  1. he was very poor.
  2. there were very few schools in those days.
  3. he wasn’t interested in studies.
Choose the right answer.

Answer:(ii) there were very few schools in those days.

Question 2.Who visited the shepherd one day and why?

Answer:The king of Iran visited the shepherd one day because he became very famous for his wisdom and friendly nature. The king wanted to meet him. He wanted to judge the shepherd.

Do you need help with your Homework? Are you preparing for Exams?
Study without Internet (Offline)

Question 3.Why did the other governors grow jealous of the shepherd?

Answer:The shepherd was appointed as the governor of a small district. People loved and honoured him for his wisdom. His fame and wise governance spread throughout the country which made other governors grew jealous of him.

Question 4.Why was the new governor called to the palace?

Answer:The jealous governors made complaint against the shepherd to the king. They told the king that the new governor was dishonest and kept some money for himself in his iron box. The king called the new governor to the palace to check his iron box.

Question 5.Why was everyone delighted to see the iron chest on the camel’s back?

Answer:Everyone thought that the iron box contained some valuables so they were delighted to see it. If the report about his dishonesty proved to be true, the king would have dismissed the shepherd. Everyone was anxious to see the contents of the box.

Question 6.

  1. What did the iron chest contain?

    Answer:The iron chest contained only an old blanket.

  2. Why did the shepherd always carry it?

    Answer:The shepherd always carried his blanket in the box because it was his oldest friend. It would protect him if the king took away his post and power.

  3. Is it an example of the shepherd’s humility or wisdom or both?

    Answer:Yes, it is an example of the shepherd’s humility as well as his wisdom.

Question 7.How did the king reward the new governor?

Answer:The king was pleased with the new governor’s humility and wisdom. He rewarded him by making him the governor of a much bigger district.